• Janbaas 45, 4255 JS, Nieuwendijk
  • Maandag-Vrijdag
    8:00 - 20:00
Telefoonnummer

06-15836280

Antwoorden van onze expert!

Frequently Asked Questions

Hieronder treft u de meest voorkomende vragen aan.

Maken airco’s veel lawaai?

Net zoals elk elektrisch apparaat in huis maken airconditioners altijd wel wat geluid. De airconditioningsystemen van Mitsubishi en Carrier die wij leveren zijn heel stil, terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat. Als u de airconditioning op de hoogste stand zet, produceert deze natuurlijk meer geluid, maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Als de gevraagde temperatuur bereikt is schakelt de airco automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. In het gunstigste geval produceert een airco zelfs niet meer dan 20dB aan geluid! Dat is bijna onhoorbaar. U kunt dit vergelijken met het geluid van gefluister of ritselende blaadjes.

Is airconditioning duur?

Net als bij de aanschaf van andere apparaten kost het aanschaffen en installeren van een airconditioning geld. Een airconditioning heeft een levensduur van 12 tot 15 jaar, waardoor de afschrijving klein is. U bespaart daarnaast op stookkosten en dan is het de investering zeker waard.

Kan ik ook verwarmen met een airconditioning?

De systemen waarbij je kunt koelen én verwarmen met een airco, worden ook warmtepompen genoemd. Deze airconditioningsystemen transporteren warmte van de ene omgeving naar de andere met behulp van een koelmiddel. Ze zijn energiezuinig, omdat een groot deel van de energie uit de buitenlucht wordt gehaald.

Gebruikt een airco veel elektriciteit?

Airco’s gebruiken net als alle andere elektrische apparaten energie. Airconditioners van Carrier en Mitsubishi scoren wél zeer hoog als het om energie-efficiëntie gaat. Deze airco’s zijn uitgerust met de laatste technische innovaties op het gebied van laag energieverbruik.

Kan je ziek worden van airconditioning?

Nee. Je kan niet ziek worden van een airconditioningsysteem, omdat deze de lucht koelt en droogt. Sterker nog; omdat een airco o.a. pollen uit de lucht trekt, is het voor bijvoorbeeld hooikoortspatiënten zelfs een verademing. Uiteraard is het wel van belang is dat de installatie goed onderhouden wordt, zodat alles naar behoren werkt, net zoals dat ook geldt voor uw auto of CV-ketel.

Wat is de gemiddelde levensduur van een airconditioner?

Bij de levensduur van een airconditioner spelen diverse factoren een rol. De vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.

Als de airconditioning aan is, moeten ramen en deuren dan gesloten blijven?

Het is niet strikt noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden, maar u kunt uzelf natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van de temperatuur die u binnen wilt. Het energie-verbruik gaat omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer. Als de verwarming aan is zetten we de buitendeur ook niet open. Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk.

Hoe vaak moeten de filters vervangen of worden schoongemaakt?

Hoe vaak moeten de filters vervangen of worden schoongemaakt?
Bij dagelijks gebruik van de airconditioning adviseren wij de filters 4 x per jaar te reinigen. Het is niet moeilijk; een vervuild filter kan worden uitgezogen met een stofzuiger of in sommige gevallen worden uitgewassen. Tijdens het jaarlijks onderhoud van de airconditioner zal een installateur het filter ook controleren en zonodig vervangen.

Is het toegepaste koudemiddel in mijn airconditioning installatie gevaarlijk?

Nee. Carrier en Mitsubishi passen al geruime tijd geen schadelijke koudemiddelen meer toe en zijn zelfs bijna volledig overgestapt op het nog milieuvriendelijkere koudemiddel R32. Voor installatie van een airconditioning dient de installateur wel bevoegd en in het bezit te zijn van een F-gassen certificering. Zo weet u zeker dat de installatie volgens de wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd.

Wat is R32?

Een airconditioningsysteem gebruikt koudemiddel om te koelen. Dit koudemiddel is een zogenaamd F-gas. Schadelijke F-gassen worden in het kader van vermindering van CO2 uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering steeds meer uitgebannen. Voor het koudemiddel in airconditioners wordt daarom gefaseerd de overstap gemaakt op een milieuvriendelijkere variant; R32. Een groot gedeelte van de Carrier en Mitsubishi aircondioners zijn inmiddels voorzien van dit R32 koudemiddel. Daar merkt u als gebruiker niets van, het milieu wel. Met het toepassen van R32 wordt namelijk een start gemaakt met het uitbannen van gassen met een hoog Global Warming Potential.

Het comfort en de Service die u verdient!

Weet u al wat u wilt? Neem dan contact met ons op.

Contact